Strony

niedziela, 28 lutego 2016

GOŁĄBKI, KTÓRE UWIELBIAM



Chodziły za mną już dość długo, aż w końcu się za nie wzięłam ...dla mnie niebo w gębie.
 
 
SKŁADNIKI

*1 duża kapusta biała...
*500g mięsa mielonego
*3/4 szklanki ryżu
*1 cebula
* olej
*przecier pomidorowy
*1 jajko
*1 1/2 szklanki rosołu/może być z kostki/
*sól
*pieprz

Kapustę gotowałam w osolonej wodzie do momentu gdy zaczęły odchodzić liście. Gdy już odeszły wszystkie zostawiłam do wychłodzenia. Odkroiłam zgrubienia na liściach co pozwoli mi później łatwiej zawijać kapustę. W tym czasie obrałam cebulę, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju dodałam ryż przełożyłam do wrzącego rosołu i zagotowałam. Miękki ryż po ostudzeniu wymieszałam z mięsem jajkiem doprawiając solą i pieprzem. Z nadzienia formowałam kuliki i zawijając w liście.Boki liści składałam na farsz i zwijałam w rulon.
Na dnie garnka położyłam niewykorzystane liście a na nich ułożyłam gołąbki.  Zalałam wodą do 1/2 dusząc pod przykryciem ok 1 godz. Na koniec wymieszałam przecier pomidorowy z odrobiną wody w której gotowały się gołąbki. Dodałam do garnka doprawiając wegetą gotując ok 30 min.
Jemy z ziemniakami lub chlebem

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Ja też je uwielbiam, ale z lenistwa szykuję wersję "oszukaną" czyli posiekaną kapustę wrzucam do farszu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam tę wersję, ale przyznam, że nie moje kubki smakowe.

      Usuń
  2. Właśnie mi przypomniałaś jak dawno nie jadłam gołąbków ;) Najlepsze są takie tradycyjne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ja mam tak, że jak już zrobię, to mogę nic innego nie jeść :)

      Usuń