Strony

środa, 27 stycznia 2016

NALEŚNIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Pierwszy raz miałam okazje jeść je w jednej z knajpek na Starym Mieście w Poznaniu, gdzie wtedy mieszkałam. Pamiętam, głód zaglądał mi wszędzie gdzie mógł.  Postanowiłam więc poszukać miejsca, które mnie nakarmi. Jeśli byłaś w stolicy wielkopolski, to wiesz, że miejsc, gdzie dobrze karmią nie brakuje. Kwestia jest tylko, żeby trafić w gust swojego podniebienia. Ja miałam szczęście. Pierwsze miejsce, do którego weszłam okazało się tym właściwym. I to były właśnie one. Od tego czasu postanowiłam, że to danie na stałe zagości na moim stole.

Nigdy nie korzystałam, żadnych podpowiedzi i nie pytałam jak co się miesza, żeby wyszło.
Ten przepis, który Ci proponuję jest moim własnym. Niejednokrotnie się sprawdził, a co najważniejsze smakował.

* Ciasto
 2 jajka.5 łyżek obiadowych mąki,200ml mleka

 *Farsz
250g kapusty kiszonej,10 średnich pieczarek
Kapustę wstawiłam na małym ogniu, zalewając lekko wodą/tak aby przykryła kapustę/dodałam liść laurowy
Pieczarki pokroiłam w kostkę, przesmażyłam na patelni na małej ilości oliwy z oliwek
Przesmażone pieczarki przerzuciłam do gotującej się kapusty, na koniec dodałam do smaku szczyptę wegety i odrobinę pieprzu

*Sos
Wodę w której gotowała się kapusta z pieczrkami zagęściłam mąką,ale można śmietaną dodałam starty na tarce żółty ser i mieszałam aż się roztopi

*Wypełnione farszem naleśniki można zawinąć w rulonik lub złożyć na 4,przełożyć bo naczynia żaroodpornego,zalać sosem i wstawić do piekarnika 180stopni na ok 15 min 




  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz